نگرانی بزرگ آمریکایی‌ها در سه‌شنبه بزرگ

نگرانی بزرگ آمریکایی‌ها در سه‌شنبه بزرگ

جهان > آمریکا - انتخابات ایالتی دیروز آمریکا که از آن با عنوان «سه‌شنبه بزرگ» یاد می‌شود، موقعیتی در اختیار نامزدهای پیشتاز
جهان > آمریکا - انتخابات ایالتی دیروز آمریکا که از آن با عنوان «سه‌شنبه بزرگ» یاد می‌شود، موقعیتی در اختیار نامزدهای پیشتاز هر دو حزب جمهوریخواه و دمکرات یعنی دونالد ترامپ و هیلاری کلینتون قرار می‌دهد تا فاصله خود را با رقبایشان بیشتر کنند، اما نگرانی این روزهای آمریکایی‌ها همین فاصله‌ای است که ترامپ با دیگر رقبای جمهوریخواه خود پیدا کرده است.

طرفداران جمهوريخواهان و دمكرات‌ها ديروز در 11ايالت از 50ايالت آمريكا به‌صورت همزمان در انتخابات مقدماتي درون حزبي براي تعيين نامزد نهايي اين دو حزب در انتخابات رياست‌جمهوري آمريكا شركت كردند. نتايج اين انتخابات كه امروز مشخص مي‌شود، سرنوشت تعداد زيادي از نامزدهاي فعلي را هم مشخص خواهد كرد.

تعداد نامزدهاي جمهوريخواهان كه در ابتدا 12نفر بود، اكنون با كناره‌گيري برخي از آنها به 5نفر رسيده است. در ميان اين 5نفر هم اين دونالد ترامپ سرمايه‌دار نيويوركي است كه از ديگران پيش افتاده و پيش‌بيني مي‌شود نامزد نهايي جمهوريخواهان باشد. او در 3ايالت از 4ايالتي كه طي هفته‌هاي اخير انتخاباتشان برگزار شده، پيروز ميدان بوده است. در ميان دمكرات‌ها اما رقابت ميان 2نامزد اصلي حزب يعني هيلاري كلينتون، وزير امورخارجه پيشين آمريكا و برني سندرز، سناتور از ورمونت، به يك رقابت تنگاتنگ تبديل شده است. كلينتون هم، اگرچه به سختي، پيروز انتخابات درون حزبي 3ايالت از 4ايالت بوده است.

در سه‌شنبه بزرگ كه بسياري آن را روز سرنوشت ساز نامزدهاي جمهوريخواه و دمكرات مي‌دانند، تقريبا چهره‌هاي اصلي 2حزب اصلي آمريكا و وزن هر يك از آنها مشخص مي‌شود. معمولا آنهايي كه در اين انتخابات نتيجه خوبي را رقم نمي‌زنند، از اينجا به بعد از دور رقابت‌ها كناره‌گيري مي‌كنند.

  • ترامپ، همچنان پيشتاز

نظرسنجي‌هاي روزهاي اخير نشان مي‌دهد دونالد ترامپ جنجالي همچنان پيشتاز نامزدهاي جمهوريخواه است و احتمالا در هر 11ايالت، پيروز ميدان خواهد بود. او از نخستين روزي كه اعلام كرد قصد دارد در انتخابات رياست‌جمهوري شركت كند، حاشيه ساز شد، به بسياري از نامزدهاي هر دو حزب حمله كرد و به مقام‌هاي دولت به‌خصوص شخص باراك اوباما، رئيس‌جمهور، توهين كرد. او مهاجران مكزيكي را «عده‌اي متجاوز» خواند و اعلام كرد اگر به رياست‌جمهوري برسد ديواري بلند در سرتاسر مرز آمريكا و مكزيك خواهد ساخت تا مانع ورود مكزيكي‌ها به خاك آمريكا شود.

اقليت‌هاي مذهبي ازجمله مسلمانان و يهوديان هم از گزند سخنان تند او در امان نبوده‌اند. ترامپ حدود 4‌ماه پيش، پس از حوادث تروريستي پاريس، از دولت آمريكا خواست مانع ورود مسلمانان به اين كشور شود؛ موضوعي كه با عكس‌العمل منفي بسياري از آمريكايي‌ها ازجمله اوباما روبه‌رو شد. حتي 2هفته پيش، پاپ فرانسيس نيز سخنان «تفرقه‌افكنانه» ترامپ را به باد انتقاد گرفت و گفت كه «ترامپ مسيحي نيست».

كارزار انتخاباتي ميلياردر معروف آمريكايي، دونالد ترامپ، شكافي بزرگ ميان خود جمهوريخواهان هم ايجاد كرده است. روز دوشنبه بن ساس، سناتور جمهوريخواه از ايالت نبراسكا، يكي از مهم‌ترين چهره‌هاي اين حزب بود كه پس از هشدار برخي رسانه‌هاي آمريكا در مورد ترامپ، عليه او موضع گرفت و گفت: «آقاي ترامپ دائما به‌دنبال ايجاد شكاف ميان آمريكايي‌هاست و بيشتر به فكر به زير كشيدن آمريكاست تا ساختن دوباره آن.» بن ساس گفت اگر در نهايت ترامپ نامزد جمهوريخواهان شود، از او حمايت نخواهد كرد. اقدامات جنجالي ترامپ حتي در شب انتخابات سه‌شنبه بزرگ هم ادامه داشت. او در جريان سخنراني‌اش در شهر رادفورد، از برگزاركنندگان خواست تعدادي معترض سياهپوست را از محل سخنراني بيرون كنند. هفته گذشته نيز او در سخنراني ديگري خطاب به يكي از معترضان گفته بود: «دلم مي‌خواهد صورتت را با مشت له كنم.»

هفته گذشته روزنامه واشنگتن پست در سرمقاله‌اي نسبت به شرايط كنوني انتخابات مقدماتي رياست‌جمهوري آمريكا هشدار داد و ترامپ را خطري بزرگ براي آمريكا و مردم اين كشور خواند. اين روزنامه در سرمقاله خود، كه موضعگيري رسمي آن تلقي مي‌شود، از رهبران حزب جمهوريخواه خواسته بود زمان را از دست ندهند و هر‌چه زودتر اين «آدم فريب قلدر» را متوقف كنند.