سوالی که مقام سعودی را به لکنت انداخت: چطور دموکراسی در سوریه آری، در عربستان نه؟ + فیلم

سوالی که مقام سعودی را به لکنت انداخت: چطور دموکراسی در سوریه آری، در عربستان نه؟ + فیلم

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، «عبدالله بن یحیی المعلمی» نماینده عربستان سعودی در سازمان ملل در مصاحبه‌ای که قرار است مش
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، «عبدالله بن یحیی المعلمی» نماینده عربستان سعودی در سازمان ملل در مصاحبه‌ای که قرار است مشروح آن به زودی منتشر شود، نتوانست به سوالی در مورد رویکرد دوگانه ریاض در قبال دموکراسی، پاسخ روشنی بدهد.

وی که در برنامه «آپ فرانت» شبکه الجزیره صحبت می‌کرد، با این سوال «مهدی حسن» مجری انگلیسی این شبکه مواجه شد که چطور عربستان در سوریه به دنبال دموکراسی است اما حق رأی دادن را به مردم خود نمی‌دهد.

المعلمی که آشکارا از پاسخ به چنین سوالی درمانده شده بود، به روش‌های مختلف سعی کرد از پاسخ به این سوال طفره رود و نهایتا مجبور شد ادعا کند که میزان محبوبیت دولت در عربستان از هر کشور دیگری در جهان بالاتر است و به همین دلیل الزاما نیازی به برگزاری انتخابات در عربستان وجود ندارد.

او همچنین در بخشی از این مصاحبه گفت اگر راهی برای پرسش از مردم وجود داشت می‌شد صحت این ادعا را سنجید، که در پاسخ مجری برنامه گفت: «راهی وجود دارد، اسمش انتخابات است.»

در ادامه فیلم و متن پیاده‌شده این بخش از مصاحبه المعلمی آمده است:

 

حسن: بسیاری ممکن است بگویند که خوب اینکه در سوریه دموکراسی باشد، چیز خوبی است، اینکه یک دولت منتخب در سوریه روی کار باشد. اما در عین حال ممکن است بپرسند که چطور است که شما با یک دولت منتخب در سوریه موافق هستید، اما با شکل‌گیری یک دولت منتخب در عربستان موافق نیستید؟ اگر مردم سوریه باید بتوانند حاکم یا رئیس دولت خود را انتخاب کنند، چرا مردم عربستان سعودی نتوانند رئیس دولت خود را انتخاب کنند؟

معلمی: بروید و از مردم عربستان سعودی بپرسید. 

حسن: من نمی‌توانم، می‌توانم؟

معلمی: بله که می‌توانید.

حسن: نه، این کار در عربستان سعودی غیرقانونی است، اینکه خواستار تغییر دولت شوند یا از پادشاه بخواهند که از قدرت کنار بروند. 

معلمی: من نگفتم بروید و خواستار تغییر دولت شوید، گفتم بروید و از مردم عربستان سعودی بپرسید که آیا از سیستم و دولتشان راضی هستند یا نه.

حسن: چطور این کار را انجام دهم؟ راهش چیست؟

معلمی: هرطوری که می‌خواهید.

حسن: نظرسنجی؟

معلمی: نظرسنجی یا هرچیز دیگری.

حسن: انتخابات چطور؟

معلمی: خوب، ما هم بالاخره زمانی انتخابات خواهیم داشت، ما از انتخابات شهرداری‌ها شروع کرده‌ایم. اما انتخابات نوش‌دارویی برای همه چیز نیست. 

حسن: نه، من هم موافقم، اما شما گفتید که می‌خواهید در سوریه انتخابات برگزار شود، من هم می‌گویم خوب چرا در عربستان هم انتخابات برگزار نشود؟ 

معلمی: خوب، به این خاطر که اینکه در سوریه انتخابات برگزار شود به این معنی نیست که جای دیگری هم انتخابات برگزار شود. من گفتم انتخابات نوش‌دارویی برای همه چیز نیست و شما هم موافقت کردید. مسئله اصلی این است که مردم با ساختار دولتی که بر آن‌ها حکومت می‌کند، موافق بوده و از آن راضی باشند و من می‌خواهم ادعا کنم که اگر شما به عربستان سعودی بروید و یک نظرسنجی انجام دهید، به هر نحوی، رسمی یا هر طور دیگری، خواهید دید که درصد بالایی از رضایت از حاکمیت در عربستان سعودی وجود دارد.

حسن: آیا دلیلش این نیست که اگر آن‌ها بگویند که این دولت را نمی‌خواهند و دولت دیگری می‌خواهند، به زندان می‌افتند؟ 

معلمی: نه، نه. 

حسن: چون این در عربستان سعودی بر خلاف قانون است که مردم خواستار تغییر در وضعیت حاکمیت شوند. 

معلمی: اما مسئله این نیست.

حسن: (با خنده) چرا مسئله همین است.

معلمی: نه، نه، اینطور نیست.

حسن: (مثلا) من به عنوان یک شهروند سعودی چطور می‌توانم بگویم که ساختار حاکمیتی متفاوتی می‌خواهم، وقتی که گفتن این حرف غیرقانونی است؟ 

معلمی: من می‌گویم که اگر راهی وجود داشت که می‌شد از طریق آن از مردم در خیابان، به صورت ناشناس یا خصوصی یا هر طور دیگری، سوال کرد...

حسن: چنین راهی وجود دارد، اسمش انتخابات است.

معلمی: خوب، رأی دادن بر اساس اصول دموکراسی غربی...

حسن: نه، بر اساس هر اصولی که خواهان آن در سوریه هستید.

معلمی: خوب، حتی، حتی آن هم راه‌حلی برای یک سیستم حکومتی نیست. آنچه مهم است، قراردادی است که بین دولت و حاکم وجود دارد، اینکه مقبولیت دوجانبه وجود داشته باشد. من می‌توانم به شما بگویم که این مقبولیت متقابل در عربستان بسیار بالاتر از تقریبا هر کشوری در جهان است. 

انتهای پیام/ق