می دانیم که گاهی فشارهای وارد شده به خانواده دستگاه قضا زیاد است/ورودی پرونده‌ها در سال بیش از ۶ میلیون فقره است

می دانیم که گاهی فشارهای وارد شده به خانواده دستگاه قضا زیاد است/ورودی پرونده‌ها در سال بیش از ۶ میلیون فقره است

به گزارش خبرنگار قضایی خبرگزاری فارس، آیت‌الله آملی لاریجانی، رئیس دستگاه قضایی کشور در پنجمین روز از هفته قوه قضائیه با حضور در شبکه یک سیما، گف
به گزارش خبرنگار قضایی خبرگزاری فارس، آیت‌الله آملی لاریجانی، رئیس دستگاه قضایی کشور در پنجمین روز از هفته قوه قضائیه با حضور در شبکه یک سیما، گفت: اگر ابعاد خدمات دستگاه قضایی را بررسی کنیم حجم بسیار عظیمی است که در محاکم دادگستری، شوراهای حل اختلاف، سازمان ثبت، سازمان پزشکی قانونی، سازمان زندان‌ها، دیوان عدالت اداری، دیوان عالی کشور و ... به مردم ازائه می‌شود.

وی مجموعه پرونده‌های سالانه قوه قضائیه را 15 میلیون عنوان کرد و گفت: گرچه ورودی پرونده‌ها بر حسب کار جدید مرکز فناوری اطلاعات به این میزان نیست و بیش از 6 میلیون پرونده می‌شود اما در هر حال همین رقم هم بسیار بالا است.

آملی لاریجانی تصریح کرد: سازمان ثبت امروز با استفاده از فناوری‌های نوین خدمات خوبی را به مردم ارائه می‌دهد به ویژه با استفاده از سیستم کاداستر که از تداخل اسناد و فعالیت واسطه‌ها جلوگیری‌ می‌کند.

وی در خصوص بحث اطاله دادرسی و اینکه در بسیاری از موراد مردم نسبت به این موضوع گلایه دارند اظهار داشت: بحث اطاله دادرسی یا طول کشیدن روند دادرسی نیازمند تحلیل است.

رئیس قوه قضاییه گفت: گاهی فهم ما از اطاله دادرسی این است که مراحل مختلف دادرسی خودش یک دلیل طول کشیدن است و برخی بر یک مرحله ‌ای بودن احکام تأکید دارند اما ما فعلا با قانونی مواجه هستیم که دادرسی را چند مرحله‌ای دیده و من از این قانون دفاع می‌کنم.

آملی لاریجانی تصریح کرد: به نظر می‌آید تعدد مراحل دادرسی به احقاق حق نزدیکتر است، اگر منظور از اطاله دادرسی این است که چرا حکم به تجدید نظر می‌رود به عقیده من بستن این راه کار صحیحی نیست، چرا که هرچه این تعدد بیشتر باشد دقت در آرا بیشتر است.

وی گفت: البته اگر یک زمانی قانون به ما بگوید یک مرحله‌ای کار کنیم و یک مرحله‌ای به پرونده‌ها رسیدگی کنیم ما تبعیت می‌کنیم اما باید بخشی از این طولانی شدن را در راستای اتقان آرا بپذیریم.

رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: البته بخشی از اطاله دادرسی به دلیل کمبود نیروی انسانی است و این موضوع متأسفانه راه حلی جز جذب نیرو ندارد.

وی افزود: با آیین دادرسی جدید کار محاکم قضایی تجدید نظر سخت تر شد اما به نفع طرفین شده چرا که به بهبود رأی قاضی کمک می‌کند اما در عین حال طولانی شدن روند رسیدگی را به دنبال داشته است.

آملی لاریجانی خاطرنشان کرد: همانطور که تا امسال موفق به جذب ۴ هزار قاضی شدیم آماده جذب قاضی هستیم و امیدواریم با رایزنی‌های صورت گرفته با مجلس و دولت راه برای دستگاه قضایی باز شود، ما به لحاظ ساختاری آماده جذب و گزینش قضات هستیم.

وی افزود: ما بر حسب آماری که امسال داشتیم دریافتیم که متوسط زمان رسیدگی‌های حقوقی 200 و چند روز است اما سال قبل آمار کمتر از این بود، چرا که در سال گذشته معیار را بر تعدد جرائم، اتهامات و حتی دعاوی در یک پرونده گذاشته بودیم.

رئیس قوه قضاییه گفت: ممکن است رسیدگی به یک پرونده ای 5 تا 10 سال هم طول بکشد اما متوسط آن همین است، پرونده های مسن زیادی نداریم ضمن اینکه برخی پرونده ها قابل مختومه شدن نیست مثلا قاتل فراری دارد اما از این استثناها که بگذریم رسیدگی به پرونده ها خیلی طول نمی‌کشد.

پیشگیری از وقوع جرم کاری فراقوه‌ای است

آملی لاریجانی در خصوص پیشگیری از وقوع جرم گفت: در کشور ما از حدود 8 -9 سال پیش طرحی ارائه شد به تصویب رسید اما شورای نگهبان به آن ایراد گرفت.

وی افزود: ایراد شورای نگهبان از این رو بود چرا که برخی تکالیف دستگاه‌ها را به عهده شورایی گذاشته بود اما به هر حال باید این موضوع حل شود. بحث پیشگیری مراتب مختلفی دارد که گاهی با کار دستگاه‌های اجرایی تداخل پیدا می‌کند.

رئیس قوه قضائیه گفت: باید به این نکته آگاه باشیم که قوه قضاییه به تنهایی نمی تواند به موضوع پیشگیری از وقوع جرم ورود کند و موضوع پیشگیری یک بحث فراقوه‌ای است.

وی ادامه داد: سال 90 بالاخره این لایحه نهایی شد و امسال به تصویب مجمع رسید و ابلاغ شد، یک سری اصلاحات کلی در آن صورت گرفت، نمایندگان قوای سه گانه سازمان‌های مربوطه در بحث پیشگیری در یک شورای عالی دیده شده ‌اند نظیر معاون اول رئیس جمهور، معاون اول قوه قضاییه، نایب رئیس اول مجلس و روسای سازمان‌ها و نهادها.

آملی لاریجانی گفت: مصوبات شورای عالی پیشگیری هم در صورت تأیید روسای قوای سه گانه قابل اجرا خواهد بود؛‌ امیدوارم هرچه زودتر این شورا قوام لازم را پیدا کند، ما چاره‌ای جز پیش بردن بحث پیشگیری از جرم در کشور نداریم.

آمریکایی‌ها ده برابر ما زندانی دارند

رئیس قوه قضاییه در بحث مربوط به آمار زندانیان و همچنین بحث‌های حقوق بشری که از سوی کشورهای غربی به خصوص آمریکایی‌ها مطرح می‌شود گفت: آمریکایی ها بیش از ۲ تا ۳ میلیون زندانی‌دارند که این عدد حداقل ۱۰ برابر عدد زندانیان ما است و آنها حقی ندارند که بخواهند درباره زندانیان ما و تعدادش حرفی بزنند.

وی تصریح کرد: زندان هم هزینه کلانی برای دولت‌ها دارد هم برای خانواده‌ها اما نبودش هم امکانپذیر نیست، چرا که جرائم خشن وجود دارد بنابراین برای بحث زندان باید کارهای متفاوت انجام دهیم.

آملی لاریجانی ادامه داد: ما می‌دانیم که وجود زندان نیاز است اما آن چیزی که مهم است باید زندان‌ها طبقه بندی شوند، نکته‌ای که باید مورد توجه قرار گیرد در محکومیت‌های مالی باید اصل بر اعسار باشد.

رئیس قوه قضاییه گفت: ما تلاشمان این است هیچ کسی به خاطر محکومیت ‌های مالی در غیر مواردی که اخذ مال کرده مثل دیه و مهریه به زندان نرود.

وی اقزود: از سوی دیگر ما باید فضای زندان را تربیتی کنیم یا زمینه ای برای زندانیان بی خطر فراهم کنیم که زندانی از آزادی مشروط استفاده کند یا با استفاه از پابندهای الکترونیک زندانی خارج از محیط زندان تحت کنترل باشد.

آملی لاریجانی گفت: آیین دادرسی کیفری جدید تاسیسات خوبی برای کم کردن جمعیت کیفری در زندان‌ها دارد که یکی از آنها استفاده از مجازات جایگزین حبس است.

دستگاه‌های نظارتی مداوم کار نظارتی را داخل دستگاه قضا انجام می‌دهند

رئیس دستگاه قضا در خصوص نظارت‌های درونی در قوه قضائیه گفت: بحث سلامت دستگاه قضایی یک مسأله بسیارمهم است که نمی‌توان از آن چشم پوشی کرد.

وی افزود: همانطور که ادعا می‌کنیم مشکلاتی وجود دارد اما این را هم می‌گوییم که دستگاه ‌های نظارتی ما نظارت دارند هیچ اغماضی برای برخورد با قاضی متخلف نداریم.

آملی لاریجانی تصریح کرد: ما هم می‌دانیم که در گوشه و کنار افرادی پیدا می‌شوند که می‌لغزند اما با پالایش دستگاه قضا نباید اجازه دهیم این موضوع تعمیم داده شود. گاهی یک فرد به دروغ می‌گوید قاضی رشوه گرفته بعد که از او دلیل این ادعایش را می‌پرسیم می‌گوید چون حکم به نفع من نبوده است.

وی افزود: گاهی وکلایی که نتوانستند ادعای خود را در دادگاه ثابت کنند شایعه می‌کنند فلان قاضی رشوه گرفته است ما در سال 95 قریب 50 نفر را از دستگاه قضایی منفک کردیم.

رئیس قوه قضاییه گفت: حتی گفتیم اگر تخلف یک قاضی زیاد باشد اسامی را اعلام می کنیم برخورد قاطع داشتیم، انفصال دائم از کل خدمات دولتی دادیم، برخوردها قوی است.

آملی لاریجانی گفت: نظارت اصلی ما از طریق دادسرای انتظامی قضات است، 15 تا 16 استان را به صورت نوبه‌ای رفتند و کار جدیدی که راه انداختیم این است که به صورت پنهانی بازرسی ها صورت میگیرد و بسیار هم موثر بوده و از این طریق اطلاعات خوبی کسب کردیم.

وی افزود: بنابراین مجموعه ای از نظارت ها دارد انجام میشود ضمن اینکه بازرسی ویژه هم داریم. مطمئنم بر خلاف شایعات موجود بدنه قوه قضائیه بدنه ای سالم و متدین است.

رئیس قوه قضاییه در خصوص برخورد کارکنان دستگاه قضایی با مراجعان گفت: یکی از موارد مورد نظارت همین است، ممکن است برخی اشتباهات صورت گیرد که ناشی از رفتار قاضی است اما یکی از دلایل آن کثرت پرونده ها و حجم بالای کار است، فشار کاری دلیل برای این امر است البته من توجیه نمی‌کنم.

آملی لاریجانی گفت: بحث اخلاق حرفه‌ای را جدی گرفته‌ایم‌، مسأله اخلاق حرفه‌ای در دستگاه قضایی مهم است، کسانی که به ما مراجعه می‌کنند نیازهای خود را دادند و بارها در جلسات روسای کل دادگستری این تذکر را داده‌ام که باید مراعات شود.
 

انتهای پیام/

http://fna.ir/NBXVTF