روابط ایران و الجزایر یک الگو است/ ایفای نقش میانجی الجزیره

روابط ایران و الجزایر یک الگو است/ ایفای نقش میانجی الجزیره

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل-سمیه خمارباقی: الجزایر از کشورهای مهم در شمال قاره آفریقا است که از نظر وسعت جغرافیایی بزرگ‌ترین کشور در سواحل جنوبی مدیت

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل-سمیه خمارباقی: الجزایر از کشورهای مهم در شمال قاره آفریقا است که از نظر وسعت جغرافیایی بزرگ‌ترین کشور در سواحل جنوبی مدیترانه و دومین کشور بزرگ آفریقا بعد از سودان است و با کشورهای تونس، لیبی، نیجر، مالی، موریتانی، مغرب و جمهوری صحرای غربی همسایه است و در شمال نیز، مرزهای این کشور به دریای مدیترانه ختم می‌شود.

عربی زبان اصلی مردم الجزایر است ولی زبان فرانسه هم در الجزایر در میان برخی از مردم رواج دارد. با این اوصاف وضعیت راهبردی این کشور در شمال آفریقا و خطوط ساحلی دریای مدیترانه مهم است و از لحاظ ذخایر گاز چهارمین کشور جهان محسوب می‌شود.

بعد از استقلال الجزایر از فرانسه در سال ۱۳۴۱ شمسی دولت ایران استقلال این کشور را به رسمیت شناخت و هیئتی برای شرکت در جشن استقلال آن کشور به الجزیره فرستاد و سپس در مهر ۱۳۴۳ اقدام به تاسیس نمایندگی و اعزام سفیر به این کشور کرد و گام اول برای برقراری روابط دیپلماتیک میان ۲ کشور از طرف ایران برداشته شد، الجزایر نیز در سال ۱۳۴۵ سفیر خود را راهی تهران کرد و در نهایت در سال ۱۳۵۳ سفارت الجزایر در تهران تاسیس شد.

ایران و الجزایر علاوه بر تعاملات مثبت در زمینه های مختلف، در اوپک نیز با یکدیگر همکاری دارند و نیز از دیدگاه های مشابهی در مسائل منطقه ای و جهانی برخوردار هستند. به همین مناسبت گفتگویی را با «عبدالمنعم احریز» سفیر الجزایر در تهران انجام دادیم که از نظر می گذرد:

*اوپک اخیرا نشستی در الجزایر داشت. آیا الجزایر درصدد است تا میان عربستان و ایران در اوپک نوعی میانجیگری انجام دهد؟

در ابتدا از فرصتی که در اختیار من قرار دارید تا به موضوعاتی همچون همکاری اقتصادی میان الجزایر و ایران بپردازم قدردانی می کنم، موضوعی که طی سال های گذشته شاهد پیشرفت قابل ملاحظه ای بوده است. الجزایر از تاریخ ۲۶ تا ۲۸ سپتامبر ۲۰۱۶ میزبان پانزدهمین دور نشست بین المللی انرژی بود، نشستی که با مشارکت بیش از ۷۰ کشور جهان برگزار شد. در حاشیه این دوره، نشست غیر رسمی میان اعضای اوپک برگزار شد و جا دارد در اینجا از مشارکت فعال و مثبت «بیژن نامدار زنگنه» وزیر نفت ایران تشکر کنم. مشارکت بارز ایشان بدون شک در ایجاد بستر مناسب برای امضای نخستین توافقنامه معقولی که کشورهای عضو اوپک درباره کاهش تولید نفت به سطح ۳۲.۵ تا ۳۳ میلیون بشکه در روز به توافق رسیدند، سهیم بود. در حالی که این رقم در ماه آگوست ۲۰۱۶ بالغ بر ۳۳.۴۷ میلیون بشکه در روز بود. بر همین اساس، کارشناسان و تحلیلگران بازارهای جهانی نفت معتقد هستند که توافقنامه الجزایر یک دستاورد واقعی و تاریخی است و نقطه عطفی در مسیر دستیابی به توافقنامه نهایی و موفق در هفته های آینده محسوب می شود.

همانطور که می دانید الجزایر نیز مثل کشورهای دیگر عضو اوپک همچون ونزوئلا به دلیل کاهش شدید و ناعادلانه قیمت نفت در بازارهای جهانی دچار خسارت مالی شده است. از همین رو الجزایر بیش از دو سال است که با اوضاع اقتصادی پیچیده ای مواجه است لذا الجزایر خواستار اتخاذ اقدامات معقول و سریع برای برقراری ثبات در بازارهای جهانی نفت شد و ایران نیز همواره از تلاش های انجام شده از سوی کشورهای عضو اوپک برای دستیابی به نتیجه مثبت حمایت کرده است.

در رابطه با سوال شما باید بگویم الجزایر که با هر دو کشور ایران و عربستان سعودی روابط حسنه و برادرانه ای دارد، نقش بارزی برای نزدیک کردن دیدگاه های این دو کشور ایفا کرده است. در واقع الجزایر همواره سعی دارد مواضع این دو کشور مهم در اوپک را با رایزنی به یکدیگر نزدیک کند و این رایزنی ها به توافقنامه اخیر در الجزایر منجر شد، توافقنامه ای که در نهایت در راستای منافع تمامی کشورهای عضو اوپک بود و نتایج آن به تثبیت سقف تولید و ثبات در قیمت نفت و افزایش نسبتا کم قیمت نفت منجر شد که این موضوع به نفع همه بود. البته در اینجا باید از نقش بسیار مهم جمهوری اسلامی ایران و درک این کشور از اوضاع جهانی و بازارهای جهانی نفت و حمایت سازنده و مثبت ایران در ایجاد توافق مذکور قدردانی کنم.

*سطح کنونی روابط ایران و الجزایر چگونه است و دو کشور در چه زمینه هایی ظرفیت گسترش روابط را دارند؟

ایران و الجزایر بدون مبالغه دارای روابط دوستانه و اصیل هستند و از همبستگی بسیاری با یکدیگر برخوردارند. روابط کنونی دو کشور به مثابه یک الگو برای کشورهای اسلامی به شمار می رود. در سطح سیاسی نیز گفتگو و رایزنی های سازنده و مثبت در بالاترین سطوح و به ویژه در چارچوب کمیته عالی مشترک ایران و الجزایر ادامه دارد.

در رابطه با بخش اقتصادی باید گفت تلاش های واقعی برای ایجاد فرصت های جدید همکاری وجود دارد به طوری که اجازه توسعه و تنوع در مبادلات تجاری و اقتصادی میان دو کشور را فراهم می کند. طی سال های اخیر، روابط اقتصادی دو کشور به عنوان مثال در افزایش تعداد شرکت های ایرانی موجود در الجزایر که در راستای سرمایه گذاری و مشارکت و معاملات تجاری دوجانبه فعالیت می کنند رشد چشمگیری داشته است. در این رابطه باید به سفر «عبدالسلام بوشوارب» وزیر صنعت و معادن الجزایر به ایران اشاره کنم که در ماه می و در راس هیئتی مهم و متشکل از ۱۰۰ تاجر الجزایری به ایران صورت گرفت. در جریان سفر وی حدود ۲۰ توافقنامه و یادداشت همکاری در زمینه های همکاری میان تجار بخش عمومی و خصوصی دو کشور امضا شد.

ایران و الجزایر بیش از ۵۵ موافقتنامه همکاری در زمینه اقتصادی امضا کرده اند و همچنین کمیسیون های دولتی فنی مشترکی در بخش های مهمی چون مشاغل عمومی، کشاورزی، حمل و نقل و ساخت و ساز وجود دارد که به صورت منظم نشست هایی برگزار می کنند و علاوه بر این برنامه های اجرایی دیگری تقریبا در تمامی بخش ها وجود دارد.

همچنین امکانات واقعی در زمینه سرمایه گذاری و مشارکت در بخش های مختلفی مثل مونتاژ و تولید خودرو، صنایع غذایی، پتروشیمی، تکنولوژی ضروری، داروسازی، ساخت و ساز مسکن و مشاغل عمومی و گردشگری وجود دارد.

روابط اقتصادی دو کشور قبل از برجام بسیار کم بود و حجم مبادلات تجاری از چند میلیون دلار فراتر نمی رفت اما در آینده ای نزدیک، امور بهبود خواهد یافت و تمامی مشکلات بانکی حل و فصل خواهد شد و روابط تجاری دو کشور رو به توسعه خواهد نهاد. هم اکنون بسیاری از شرکت های ایرانی از جمله شرکت «کیسون» که در زمینه ساخت و ساز فعال است تمایل خود را برای سرمایه گذاری در الجزایر اعلام کرده اند. گمان می کنم شرکت کیسون قرارداد احداث ۴ هزار مسکن در الجزایر را امضا کرده است. شرکت های تولید دارو نیز متمایل به سرمایه گذاری در الجزایر هستند.

وزیر بهداشت ایران در راس هیئتی بلندپایه که رئیس انستیتو پاستور این کشور نیز آن را همراهی می کند در تاریخ ۲۶ اکتبر در سفری ۲ روزه به الجزایر سفر می کند و هدف از این سفر توسعه روابط دو کشور در زمینه بهداشت و تجهیزات پزشکی است. وزیر ارتباطات الجزایر نیز به ایران سفر خواهد کرد که هنوز زمان آن تعیین نشده است. همچنین از وزیر علوم و تکنولوژی ایران دعوت شده است که به الجزایر سفر کند. علاوه براین دوم تا نهم دسامبر هفته فرهنگی الجزایر در ایران برگزار خواهد شد که همه این موارد نشاندهنده عمق روابط دو کشور است.

*الجزایر از کشورهایی است که سابقه درخشانی در مبارزه با استعمار داشته است و «جمیله بوپاشا» به عنوان نماد مقاومت این کشور است. در این خصوص ایران و الجزایر چه زمینه های مشترکی دارند؟

ملت دوست و برادر ایران همواره از انقلاب آزادیبخش الجزایر که در اول نوامبر ۱۹۵۴ و به منظور احیای حاکمیت و استقلال این کشور صورت گرفت حمایت کرده است، ملت ایران همچنان انقلاب الجزایر را ستایش می کند و از این منظر استقبال گرم و بی نظیری را از مبارز و قهرمان زن الجزایری یعنی جمیله بوپاشا که در اکتبر ۲۰۱۴ به ایران سفر کرد به عمل آورد.

در حال حاضر ارزش های مشترکی، ایران و الجزایر را به هم پیوند داده است ارزش هایی که از امنیت، صلح و عدم دخالت در امور داخلی دیگر کشورها، مبارزه با تروریسم و افراط گرایی و حل و فصل مناقشات به طرق مسالمیت آمیز دفاع می کند.

ایران و الجزایر در اغلب موضوعات منطقه ای و بین المللی و همچنین در مقابله با چالش های مختلف پیش روی کشورهای در حال توسعه با یکدیگر توافق دارند.

*ایران اعلام کرده در حال احیای خطوط کشتیرانی تونس و الجزایر است که به موجب تحریم‌ها لغو شده بود. اهمیت این خطوط کشتیرانی برای ایران و الجزایر چیست و سطح روابط تجاری بین دو کشور را به چه سطحی ارتقاء خواهد داد؟

حمل و نقل دریایی یکی از پرکاربردترین روش ها برای افزایش حجم مبادلات تجاری میان کشورها است، در همین رابطه تجار و مسئولان اقتصادی دو کشور درصدد جستجوی راه های مناسب و آسان برای افزایش مبادلات تجاری دوجانبه میان ایران و الجزایر هستند. دو کشور برای استفاده بیشتر از حمل و نقل دریایی در چارچوب کمیته فنی مشترک در زمینه حمل و نقل دریایی و امضای توافقنامه در رابطه با حمل و نقل دریایی تلاش می کنند و این کمیته سومین دور نشست خود را در روزهای ۹ و ۱۰ می ۲۰۱۶ در تهران برگزار کرد. هم اکنون یادداشت تفاهمی میان بنادر «بجایه» الجزایر و «امام خمینی» ایران امضا شده است و در این رابطه همکاری رضایتبخشی وجود دارد.

نورالدین بوطرفه» وزیر انرژی الجزایر اعلام کرده بود ایران و الجزایر علاوه بر همکاری در اوپک می توانند روابط ٢ جانبه خود را در حوزه نفت، گاز و انرژی و دیگر بخشها توسعه دهند. در این زمینه توضیح دهید که در روابط دوجانبه انرژی چه موضوعاتی می تواند مد نظر طرفین باشد؟

سفری که «نورالدین بوطرفه» وزیر انرژی الجزایر در روزهای ۲ و ۳ سپتامبر سال جاری میلادی به ایران انجام داد موفقیت آمیز بود به طوری که به بوطرفه اجازه داده شد با مقامات ایرانی درباره مقدمات پانزدهمین کنفرانس بین المللی انرژی و نشست غیر رسمی کشورهای عضو اوپک در روزهای ۲۷ و ۲۸ سپتامبر ۲۰۱۶ رایزنی کند. از سوی دیگر وی درباره همکاری دو کشور در بخش های انرژی و چشم اندازهای حمایت از آن با مسئولان ایران رایزنی کرد.

علاوه بر مواردی که اشاره کردم فرصت های دیگر همکاری میان ایران و الجزایر در بخش های معادن، انرژی های تجدید پذیر، پتروشیمی، بازسازی نیروگاه های تولید برق و صنعت برق و ساخت دستگاه های برقی وجود دارد.

*یک منبع دیپلماتیک الجزایری اعلام کرده که این کشور به ایران و عربستان سعودی تشکیل نیروهای حافظ صلح عربی را به‌ منظور پایان دادن به درگیری‌های یمن پیشنهاد داده است. آیا این موضوع مطرح است؟

خبرگزاری ها چنین خبری را منتشر کرده اند اما به صورت رسمی خبری در این رابطه درج نشده است. من نمی توانم چنین اطلاعاتی را تایید یا تکذیب کنم اما باید بگویم الجزایر همواره برای حل بحران ها و نزدیک کردن دیدگاه ها میان طرف های درگیر، نقش میانجیگری ایفا می کند، این سیاست الجزایر از زمان استقلال این کشور تاکنون بوده است، سیاستی که مبتنی بر عدم دخالت در امور داخلی و سیاسی دیگر کشورها است و به طرف های درگیر کمک می کند به راه حل توافقی -راهکاری که همه طرف ها رضایت داشته باشند، دست یابند. آخرین مورد این تلاش ها در کشور مالی انجام شد که توافق میان جنبش های مختلف را در پی داشت و با کمک تلاش های دیپلماتیک الجزایر صورت گرفت.

در مورد تداوم بحران سوریه نیز باید بگویم که مشکل اصلی، دخالت بیگانگان در قضیه سوریه است، بهترین راهکار حل بحران سوریه این است که به تمامی طرف های سوری کمک کنیم گفتگوی سوری- سوری داشته باشند و بدون دخالت بیگانگان راه حل بحران کشورشان را بیابند.