تجسم یک رویا

تجسم یک رویا

زندگی > مهارت‌ها - آزاده باقری:«چاپگر سه‌ بعدی بیشتر در قالب‌سازی و مدل‌سازی‌‌هایی کمک می‌کند که شما می‌خواهید طرحی را به تولید انبوه
زندگی > مهارت‌ها - آزاده باقری:
«چاپگر سه‌ بعدی بیشتر در قالب‌سازی و مدل‌سازی‌‌هایی کمک می‌کند که شما می‌خواهید طرحی را به تولید انبوه برسانید.ابتدا چاپ سه بعدی انجام می‌شود و بعد از برطرف کردن نواقص و ایرادها می‌توانید آن را به تولید انبوه برسانید.»

اين يك تعريف ساده و مقدماتي است براي صنعتي به نام صنعت چاپگرهاي سه بعدي؛ صنعتي كه براي نخستين بار نمايشگاهش در سالن اجلاس سران برگزار شد و 17چاپگر دستگاه سه بعدي ساخت ايران در آن در معرض ديد قرار گرفت؛ دستگاه هايي كه دريك مسابقه مورد محك قرار گرفتند و از ميان آنها 5 چاپگر برتر نيز معرفي شدند. در اين گزارش سري به نخستين نمايشگاه چاپگرهاي سه بعدي زديم؛ جايي كه پر بود از طرح هايي سه بعدي كه تنها در ذهن شكل گرفته بود و با كمك دستگاه آن را به شكل سه بعدي در معرض نمايش قرار داده بودند؛ صنعتگرها، پژوهشگرها و دانشجويان خلاقي كه دور هم جمع شده بودند تا داشته هايشان را در معرض نمايش قرار دهند. با برخي از آنها ازجمله برنده هاي مسابقه نمايشگاه به گفت وگو پرداختيم كه مي توانيد در ادامه بخوانيد.

آقاي مريدي، صنعتگر است و 3-2 سال مي شود كه به صنعت چاپ سه بعدي روي آورده و اميدوار است چنين صنعتي در كشور جاي اصلي خود را پيدا كند. دستگاه چاپگر سه بعدي اش در حال پرينت طرحي است كه به او داده اند و مي گويد: «اولين بار است كه در چنين نمايشگاه هايي شركت مي كنم و تجربه متفاوتي بود. من يك صنعتگر هستم. زماني كه متوجه چنين تكنولوژي اي شدم دستگاه را از وارد كننده خريدم.

با اين وسيله از هيچ چيز؛ مي توان يك شيء به وجود آورد و بسيار اين موضوع جالب است. يك دسته از اين دستگاه ها ماده اي مانند سيم را با قرار دادن روي هم تبديل به قطعه مي كنند كه حين ساخته شدن مي توان حركات دستگاه را با چشم ديد». او با اشاره به اينكه اين صنعت يك علم بين رشته اي است مي افزايد: «ما به اين صنعت، علم بين رشته اي مي گوييم؛ رشته هايي مانند مكانيك، پوليمر، الكترونيك و كامپيوتر. اين تخصص ها با هم تلفيق مي شود و چنين دستگاهي را به وجود مي آورد».

اين صنعتگر در ادامه درباره وضعيت چاپگر سه بعدي در كشور توضيح مي دهد: «در ايران آشنايي با چاپگر سه بعدي تازه شروع شده است. البته در كل دنيا هم علم نوپايي است. سال 1985پايه هاي اوليه آن شكل گرفت و در ايران 5-4 سالي مي شود كه وارد شده و 2سال است به آن جدي تر نگاه مي شود. بازار كار در اين رشته در حال ايجاد شدن است اما هنوز نتوانسته بازار را در دست بگيرد، با اين حال جاي اميدواري وجود دارد. چون نمايشگاه نشان داد بسياري از بازديد كننده ها از سر كنجكاوي آمده بودند تا ببينند اصلا چاپگر سه بعدي چيست.همين موضوع خيلي خوب بود و نشان مي دهد جا براي توليد انبوه وجود دارد».

به گفته مريدي، كيفيت نمايشگاه قابل قبول است و مسابقات و كنفرانس هاي برگزار شده به كيفيت نمايشگاه نيز اضافه مي كند؛ «وضعيت نمايشگاه خوب است و كنفرانس و مسابقه اي كه در آن برگزار مي شود خيلي به سطح كيفيت نمايشگاه كمك مي كند. دستگاه من وارداتي است و مسابقه بين چاپگرهاي ايراني برگزار شد. به همين دليل من در اين مسابقه نتوانستم شركت كنم. با وجود اين متوجه شدم دستگاه هاي ايراني كيفيت بسيار خوبي دارند.»

  • چاپگر سه بعدي در كشور پيشرفت داشته اما هنوز جاي كار دارد

تهمورث آرشي، مسئول برگزاري مسابقه نمايشگاه بود كه با اعضاي تيمش از بين نزديك به 16دستگاه چاپگر سه بعدي 5دستگاه را به عنوان نمونه برتر معرفي كردند. او در زمينه تلاش ساخت دستگاه هاي چاپگر سه بعدي بومي و در زمينه برگزاري مسابقه مي گويد:«نتايج مسابقه رضايتبخش بود. از بين 16گروه در 2 بخش، برنده هاي اول تا پنجم را اعلام كرديم. سپس گزارش جامعي به آنها ارائه شد تا ايرادهاي كارشان را بدانند و درصدد رفع آنها بربيايند.

همچنين تا يك ماه آينده جلسه اي برگزار مي شود براي آنكه اين عزيزان را راهنمايي كنيم تا سريع تر بتوانند مشكلات دستگاه هايشان را برطرف كنند. شركت ها از نظر تكنولوژي و اندازه گيري بسيار پيشرفت كرده اند و جاي خوشحالي دارد اما هنوز جاي كار وجود دارد تا اين صنعت به سمت صنعتي شدن حركت كند. برگزاري چنين نمايشگاه هايي در اين زمينه بسيار كمك خواهدكرد تا اين پديده هر چه سريع تر به سمت صنعتي شدن حركت كند». مسئول برگزاري مسابقه نمايشگاه هم كه در كنار ما حضور دارد با اشاره به اينكه چاپگرهاي سه بعدي كشش برگزاري نمايشگاه هاي بيشتر و باكيفيت تر را دارند، توضيح مي دهد:

«اين نمايشگاه كشش برگزاري سالي 3 بار را هم دارد و اگر بخواهم به اين نمايشگاه از 100، نمره بدهم 20 خواهد بود؛ چون خيلي مانده به 100برسيم. به نظر من اين صنعت مي تواند كاربردهاي زيادي داشته باشد اما هنوز ارزش آن در كشور معلوم نشده. با توجه به مدل سازي هاي سريعي كه پرينترهاي سه بعدي انجام مي دهند كارخانه هايي كه پرينترهاي سه بعدي مي خواهند روي قطعه اي امتحان كنند برايشان بسيار كارآمد و به صرفه است. كما اينكه در دنيا از اين روش استفاده مي شود».

  • دستگاهي كه با مهندسي معكوس ساخته شد

برنده هاي مسابقه اي كه در نمايشگاه چاپگرهاي سه بعدي معرفي شدند همگي از سازندگان ايراني بودند. محمد رحيميان كه سال ها در صنعت طلاسازي فعاليت كرده نيز جزو برندگاني است كه توانسته اند از طريق مهندسي معكوس دستگاه چاپگر سه بعدي بسازند. او مي گويد:

«با اينكه تحصيلات من مرتبط با اين صنعت نيست و سال ها در كار بازار طلا بودم اما توانستم اين دستگاه را خودم بسازم. سال92 بود كه دستگاه چاپگر سه بعدي را براي ساخت قطعات طلا وارد كردم و براساس مهندسي معكوس يك سال و نيم تلاش كردم تا آن دستگاه را به صورت ايراني بسازم». او با تأكيد بر اينكه اين دستگاه به خودي خود كاركردي ندارد و براي استفاده از آن نياز به طراح سه بعدي كار است ادامه مي دهد: «چنين دستگاه هايي نياز به طراح سه بعدي كار دارند.

دستگاه براساس همان طرحي كه طراح ارائه داده آن را به شكل پرينت سه بعدي ارائه مي دهد. اين طراح ها هستند كه مي توانند صنعت چاپگرهاي سه بعدي را قوي كنند و كارخانه ها از اين پديده بيشتر استقبال خواهندكرد. بنابراين همزمان با صنعت، بايد طراح ها نيز در كشور قوي شوند. خوشبختانه طراحي در بازار طلا و جواهر خوب شده اما در صنعت هاي ديگر هنوز خيلي ضعيف است».

  • صنعت چاپگرهاي سه بعدي، شغلي جديد به وجود آورد

به گفته رحيميان، استفاده از اين صنعت موجب افزايش توليد خواهدشد و همين افزايش توليد نيز باعث افزايش جدي نيرو مي شود؛ «وقتي كارخانه ها نياز به طرح داشته باشند دفترهاي طراحي و تيم هاي طراحي به وجود مي آيند. همين كار سطح طراح ها را بالا مي برد و طبيعتا در ادامه، اشتغال به وجود خواهدآورد. شايد سال هاي 85 تا 90 طراحي به آن صورت در ايران و تهران نبود؛ اما الان طراح هاي زيادي در سراسر كشور وجود دارند كه خوب هم كار مي كنند.

شايد دستگاه هايشان وارداتي بوده و ايراني نباشد اما وجود همين دستگاه ها باعث به وجود آمدن طراح شده. در صنعت هاي ديگر هم اين اتفاق خواهد افتاد اما به شرط آنكه آموزش اوليه وجود داشته باشد. اين آموزش ها شايد در ابتدا توسط كشورهاي ديگر صورت گيرد؛ با اين حال كم كم تعداد افراد متخصص ايراني نيز زياد خواهدشد و مي بينيد كه وقتي مسابقات طراحي طلا و جواهر در كشورهاي ديگر مانند تايلند برگزار مي شود يك ايراني برنده آن مسابقه مي شود؛ اما در طراحي صنعتي هنوز موفق نيستيم و بايد تلاش بيشتري صورت گيرد.»

  • ساخت دستگاه در ايران با قيمت تمام شده در آمريكا

به عقيده اين سازنده دستگاه چاپگر سه بعدي، اگر چنين دستگاهي به توليد انبوه برسد قيمت آن به ميزان قابل توجهي كاهش پيدا خواهدكرد؛ «در حال حاضر دستگاهي كه مي سازم از نظر قيمت با مشابهش 30درصد پايين تر است. اين دستگاه مدل آمريكايي اش نزديك به 5هزار دلار مي شود اما با هزينه هاي رسيدن به تهران تا10 هزار دلار هم مي رسد.

من با 30درصد كمتر از اين قيمت، دستگاه را مي سازم. به هر حال يكسري از قطعات همچنان وارد مي شود چون در كشور وجود ندارد اما اگر به توليد انبوه برسد با همان مبلغي كه در آمريكا فروخته مي شود، شايد هم كمتر، مي توانيم اين دستگاه را بسازيم. ساخت اين دستگاه باعث اشتغال زايي مستقيم و غيرمستقيم نيز مي شود به طوري كه تا الان در اين يك سال حدود 30دستگاه ساخته ام و تعداد قابل توجهي جذب كار شده اند.»

  • ساخت عينك واقعيت افزوده همزمان با گوگل و اپل

غرفه ديگر نمايشگاه يك تيم 9نفره از فارغ التحصيلان رشته هاي هنر از دانشگاه هنر تهران هستند؛ غرفه اي كه پر بود از سرديس چهره هاي مختلف به رنگ طلايي. آنها نزديك به 3 سال مي شود كه وارد اين صنعت شده اند و سرديس چهره هاي مختلف را طراحي مي كنند؛ طراحي هايي كه با نرم افزار انجام مي شود و بعد از سفارش از طرف مشتري براي چاپ سه بعدي آنها را آماده مي كنند و تا جايي پيش رفته اند كه به كشورهاي مختلف مانند عربستان، تركيه، ايتاليا و... صادر مي كنند.

گروه ژپتو معتقد است كه چون اين صنعت بازه مالي زيادي ندارد سرمايه گذار كمتري سراغ آن مي آيد. با وجود اين ممكن است برگزاري اين نمايشگاه در جذب سرمايه گذار تأثير داشته باشد. به گفته اعضاي اين گروه احتمال موفقيت صنعت طراحي در كشور نسبت به ساخت دستگاه چاپگر سه بعدي بيشتر است و ادامه تلاش آنها رفتن به سمت واقعيت افزوده است؛ كاري كه گوگل و اپل نيز در حال انجام آن هستند؛ عينك واقعيت افزوده هولو لنز. گوگل و اپل سال آينده عينك هاي سه بعدي شان را وارد بازار مي كنند. اين گروه هم تلاش مي كند تا پابه پاي آنها پيش برود.

  • حضور صنعتگرها و دانشگاهي ها كنار هم

برنده ديگر مسابقه چاپگرهاي سه بعدي ميلاد ابدالي و گروهش هستند. آنها نيز صنعتگرند و با همكاري 3 شركت موفق شده اند دستگاه هاي چاپگر سه بعدي بسازند و يك سال زمان برد تا بتوانند ساخته هايشان را به مرحله تجاري سازي برسانند. ابدالي در ادامه توضيخ مي دهد: «بعد از يك سال تلاش كه توانستيم دستگاه هايمان را تجاري سازي كنيم، 3 سال هم طول كشيد تا بتوانيم اين دستگاه را به بازار معرفي كنيم و بفروشيم». او مهندسي برق خوانده و مي گويد:

«برگزاري نمايشگاه فرصت خوبي است تا صنعتگرها و سرمايه گذارها بيشتر با هم آشنا شوند و بايد در نمايشگاه هاي بعدي ببينيم تا چه حد سرمايه گذار جذب اين پديده نوظهور مي شود. البته اگر دولت در اين زمينه ورود كند شايد تا 6 ماه آينده به جاهاي خوبي هم برسد». ابدالي در پاسخ به اين سؤال كه در نمايشگاه بيشتر صنعتگرها حضور داشتند يا دانشجوها تاكيد مي كند: «حضور اين دو دسته به صورت 50-50 است.

حضور هم صنعتگرها و هم شركت هاي دانش بنيادي كه به عنوان پروژه هاي دانشجويي در اين مسابقه شركت كردند به خوبي به چشم مي آيد اما چون اين پديده صنعت جديد است فعلا خيلي ها وارد شده اند تا ببينند مي توانند كاري از پيش ببرند يا خير. البته صنعتگرها هم همان دانشجويان سال هاي قبل هستند كه حالا وارد تجارت شده اند و تحصيلات مرتبط دارند». طراح دستگاه چاپگر سه بعدي درباره هزينه ساخت دستگاه مي گويد: «هزينه ساخت هر دستگاه بين 8 تا 10ميليون تومان است كه اگر به توليد انبوه برسد به 4 تا 5ميليون تومان مي رسد. همين توليدات نيز به اشتغال زايي كمك مي كند، به طوري كه 20نفر را به صورت غيرمستقيم فعال و حدود 30نفر را در كارخانه اي كه البته هنوز وجود ندارد به صورت مستقيم به كار دعوت مي كند».

  • سرمايه گذار سنتي سخت با اين صنعت ارتباط مي گيرد

گروه برنده ديگر در مسابقه نمايشگاه چاپگر سه بعدي يك گروه 4 نفره دانشگاهي از شهر كاشان هستند؛ دانشگاهياني كه بعد از اتمام درس شان به سمت صنعت كشيده شدند و در رشته هاي الكترونيك، برنامه نويسي و مكانيك به بازار كار ورود پيدا كردند. عليرضا اعرابي پور به همراه 3 هم تيمي كه به همراهشان 20نفر ديگر در شركت به صورت مستقيم كار مي كنند 5سال مي شود كه به اين صنعت روي آورده اند و مي گويد:

«با توجه به نوآوري هاي اين تكنولوژي و توان هايي كه در خودمان ديديم 5سال مي شود وارد اين حوزه كاري شده ايم و در حال حاضر به نسل سوم دستگاه هايمان رسيده ايم و 3سال است محصولاتمان تجاري شده». او درباره فعاليت هايي كه انجام مي دهند مي افزايد: «دستگاه هايي كه در شركت ما توليد مي شوند پرينترهاي سه بعدي در 3تكنولوژي هستند. تكنولوژي هاي دنيا در اين زمينه 25عدد است. 6تاي آن داخلي شده و از اين 6تا 3 تكنولوژيFDM، DLPو SLAرا توليد مي كنيم». اعرابي پور در ادامه درباره اين صنعت توضيح مي دهد:

«پرينت سه بعدي به يك صنعت وابسته نيست و به همه صنعت ها مربوط مي شود. در هر صنعتي يك مرحله توليد وجود دارد كه نمونه اوليه توليد را مي توان با اين پرينترهاي سه بعدي انجام داد تا در همان ابتداي كار ايرادها گرفته شود و سپس به توليد انبوه برسد». او درزمينه سرمايه گذاري اينطور ادامه مي دهد: «شركت ما دانش بنيان است و از تسهيلات دانش بنيان استفاده مي كنيم. هنوز اين صنعت به طور عام شناخته نشده است. سرمايه گذار قوي و سنتي سخت وارد مي شود و نمي تواند با ما ارتباط برقرار كند».

  • دستگاهم براي مسابقه آماده نبود

شهريار جليليان سازنده دستگاهي است كه از صفر تا صد آن را خودش ساخته و آن را به روز نمايشگاه رسانده اما در روز مسابقه آماده شركت نبوده و براي همين موفق نشده دستگاهش را در معرض رقابت قرار دهد.فوق ديپلم نرم افزار از دانشگاه قزوين است و مي گويد: «دستگاهي كه مي بينيد صد در صد آن را خودم ساخته ام و كپي از دستگاه هاي خارجي نيست. صنعت چاپگر سه بعدي بسيار جالب است و شما مي توانيد آنچه را در ذهن داريد بسازيد و اين خيلي خوب است». او درباره استقبال از دستگاه ساخت خودش بيان مي كند: «از دستگاه من استقبال خوبي از سوي صنعتگرها شد.

شايد دستگاه ظاهر خوبي نداشته باشد اما صنعتگرها از آن خوش شان آمده. از سوي شركت هايي مانند سايپا، ساپكو، ايران خودرو، مهندسي ارگان هاي نظامي و... استقبال خوبي شده و از من خواسته اند تا پرينترهايشان را بسازم. متأسفانه دستگاه من در روز مسابقه آماده نبود. با وجود اين وقتي نمونه ها را بعد از مسابقه نشان داورها دادم آنها خيلي خوش شان آمد». جليليان درباره ميزان اشتغال زايي اي كه مي تواند ايجاد كند مي گويد: «اگر بتوانم كارم را به توليد انبوه برسانم براي اشتغال زايي حدود 35 تا 40نفر به طور مستقيم مي توانند با ساخت پروژه من درگير شوند».