دستفروشی که در کتابگردی بیشتر از روزهای عادی کتاب فروخت!

دستفروشی که در کتابگردی بیشتر از روزهای عادی کتاب فروخت!

به گزارش خبرنگار مهر، چهارمین دور برنامه «کتابگردی»، از صبح امروز پنجشنبه ۲ آذر همزمان با نقاط مختلف کشور، در تهران هم آغاز شد. برنامه امروز با حضو

به گزارش خبرنگار مهر، چهارمین دور برنامه «کتابگردی»، از صبح امروز پنجشنبه ۲ آذر همزمان با نقاط مختلف کشور، در تهران هم آغاز شد.

برنامه امروز با حضور احمد مسجدجامعی و با همراهی جمعی از مسئولان حوزه کتاب و نشر از جمله محمود آموزگار، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، سیدرضا صالحی امیری معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران، مجید غلامی‌جلیسه، مدیرعامل موسسه خانه کتاب، برزین ضرغامی مدیرکل ارشاد استان تهران، نیکنام حسین‌پور مشاور معاونت امور فرهنگی وزارت ارشاد، جمعی از شهرداران مناطق مختلف تهران که این طرح در آنها به مرحله اجرا درآمد و همچنین با همراهی برخی از ناشران و متولیان تشکل‌های صنفی نشر، با حضور این افراد در کتابفروشی سعدی واقع در میدان منیریه تهران آغاز شد.

در این کتابفروشی که حدود ۷۰ سال قدمت دارد، احمد مسجدجامعی ضمن گپ و گفت با مدیر کتابفروشی سعدی، قول پیگیری پیشنهاد توسعه این کتابفروشی را در شورای شهر تهران، به او داد. وی همچنین با خرید نسخه‌ای از کلیات اشعار صائب تبریزی، آن را به شهردار منطقه ۱۱ اهدا کرد. مسجدجامعی به مدیرعامل خانه کتاب هم، کتاب «مرزبان‌نامه» را اهدا کرد.

در ادامه برنامه، مشارکت کنندگان در کتابگردی امروز، با حضور در انتشارات و کتابفروشی سحاب که حدود ۸۴ سال سابقه دارد و اولین نقشه‌های تهران در سال ۱۳۱۵ را منتشر کرده است، از خدمات مدیر این کتابفروشی تقدیر کردند و به او خداقوت گفتند.

این عضو شورای شهر تهران همچنین با اشاره به توان این موسسه انتشاراتی در انتشار این قبیل آثار، ایده تبدیل کتابفروشی سحاب به موزه را مطرح کرد و قول پیگیری آن را از سوی شهردار منطقه، به مدیر این کتابفروشی داد.

در ادامه، مسجدجامعی و هیات همراه به کتابفروشی اقبال که ۱۱۴ سال سابقه فعالیت دارند، رفتند و در جریان بازدید از این کتابفروشی، این عضو شورای شهر تهران ضمن اشاره به نوآوری‌های ۵ نسل از خانواده اقبال در حوزه نشر، پیشنهاد راه‌اندازی موزه انتشارات اقبال را - که در خیابان جمهوری واقع است - با همکاری شهرداری تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان میراث فرهنگی و موسسه خانه کتاب مطرح کرد.

بر اساس این گزارش و به گفته سعید اقبال، از مسئولان انتشارات یادشده، حاج جواد اقبال جزء پرکارترین ناشران کشور بوده و در دهه ۴۰ شمسی در حوزه نشر نوین، قرآنی به خط حاج‌شیخ‌عباس مصباح‌زاده را در قطع وزیری دوبل منتشر کرده است.

در ادامه برنامه کتابگردی امروزِ مسجدجامعی و هیأت همراه، آنها به فروشگاه مرکزی موسسه شهر کتاب در خیابان شریعتی رفتند و در این محل که استاندار تهران و سیدرضا صالحی امیری معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران هم حضور داشتند، با مهدی فیروزان مدیرعامل این موسسه دقایقی را به گپ و گفت، پرداختند.

در جریان این بازدید تعدادی از کودکانِ در معرض آسیب‌های اجتماعی و از جمله چند کودک بازمانده از زلزله اخیر غرب کشور، از این عضو شورای شهر تهران، کتاب هدیه گرفتند. مسجدجامعی همچنین برای این کودکان قصه‌خوانی کرد.

حوالیِ قبل از ظهر، گذر مسجدجامعی و هیئت همراه او به خیابان انقلاب اسلامی و کتابفروشی‌های واقع در راسته این خیابان رسید که در این ساعت صالحی امیری به برنامه کتابگردی خود پایان داد و همزمان اشرف بروجردی که چندماهی است جایگزین صالحی امیری در مسئولیت ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران شده است، به این گروه اضافه شد.

کتابفروشی‌های اسلام، پرهام، طهوری، دارالقرآن، جیحون، چتر، به‌نشر، علمی و فرهنگی، افق، آگاه، صریر، پیشگام، بیدگل، شرکت سهامی انتشارات خوارزمی، موسسه اطلاعات و ...، از جمله واحدهای صنفی فعالی بودند که در این دیدار، میزبان مسجدجامعی و همراهان او بودند.

در این میانه کتاب‌هایی هم از طرف شرکت کنندگان در برنامه کتابگردی از کتابفروشی‌ها خریداری می‌شد.

عضو شورای شهر تهران به همراه مدیرعامل موسسه خانه کتاب دیدار از کتابفروشی‌های چتر، پیشگام، بیدگل، اطلاعات و خوارزمی دیدن کردند. مدیرعامل خانه کتاب به مناسبت روز کتابگردی تمام کتاب‌های بانوی دستفروش را خریداری کرد.

گپ و گفت با یک زن سالمند که کتاب‌هایی را کف پیاده‌رو حاشیه خیابان انقلاب، برای فروش قرار داده بود، از نکات جالب این کتابگردی بود؛ در روزی که به نظر می‌رسید ماموران حوزه خدمات شهری در شهرداری تهران به خاطر حضور مدیران شهرداری و مسئولان حوزه نشر و کتاب، در کتابفروشی‌ها، اجازه فعالیت دستفروشان کتاب را در راسته خیابان انقلاب نمی‌دادند، مسجدجامعی و غلامی‌جلیسه، نزد این بانوی سالخورده رفتند و با او به گپ و گفت پرداختند.

این زن سالمند که در ابتدا از تجمع این تعداد از مردم گرداگرد خود و کتاب‌هایش متعجب و نگران شده بود وقتی پیشنهاد مجید غلامی جلیسه، مدیرعامل خانه کتاب را برای خرید تمامی کتاب‌های او به صورت یکجا دریافت کرد، از سر ذوق، خود همه کتاب‌هایش را جمع‌آوری کرد و به مسئولان این موسسه داد تا فروش کتاب‌هایش در روز کتابگردی، از همه روزها بیشتر بشود!

گفتگوی صمیمی مسجدجامعی و جلیسه با یکی دیگر از دستفروشان کتاب که در حاشیه جدول کنار خیابان، مشغول کاسبی کتاب بود، درباره امرار معاش او از طریق فروش کتاب، از حاشیه‌های دیگر این کتابگردی بود.

از حاشیه‌های دیگر این برنامه، گلایه برخی از کتابفروش‌ها از هیئت نسبتاً پرجمعیتی بود که به همراه مسجدجامعی و غلامی جلیسه به کتابفروشی‌ها می‌رفتند اما کتابی از آنها نمی‌خریدند. این افراد معتقد بودند که این کافی نیست که فقط در کتابفروشی‌ها حضور پیدا کنیم و باید در اقدامی عملی و برای کمک به رونق فعالیت آنها، دست کم در این روز از کتابفروشی‌ها، خرید کتاب هم صورت بگیرد.

بعد از این بازدیدها، محسن هاشمی رئیس شورای اسلامی شهر تهران با حضور در شرکت سهامی انتشار، به این جمع پیوست.

بر اساس این گزارش، برنامه کتابگردی مسجدجامعی و همراهان او عصر امروز هم در تعدادی از کتابفروشی‌های واقع در خیابان جمهوری ادامه می‌یابد و آنها سپس به سمت خیابان کریمخان زند، دومین مرکز بزرگ فروش کتاب در تهران، می‌روند و تا ساعت ۱۹ هم در این منطقه حضور دارند.

همچنین امروز و از ساعت ۱۵، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور در کتابفروشی‌ باغ واقع در خیابان ولیعصر، خیابان باغ فردوس، در برنامه کتابگردی حضور می‌یابد. از آنجا که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح امروز با سینماگران دیدار می‌کند، امکان حضور در آئین کتابگردی را از ساعات اولیه این رویداد نداشت.