عدم تمایل صنعت پتروشیمی به دستاوردهای داخلی

عدم تمایل صنعت پتروشیمی به دستاوردهای داخلی

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر مهدی نکومنش رئیس پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی امروز در نشست خبری که در محل پژوهشگاه برگزار شد، گفت: این پژوهشگاه در آستانه سی

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر مهدی نکومنش رئیس پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی امروز در نشست خبری که در محل پژوهشگاه برگزار شد، گفت: این پژوهشگاه در آستانه سی و یک سالگی است که توانسته تاکنون دستاوردهای مهمی را به نتیجه برساند.

وی با بیان اینکه در سال ۹۰ تا ۹۶ تعداد ۱۶۰ مقاله ISI در پژوهشگاه منتشر شده است، گفت: همچنین در این مدت زمان ۴۵ ثبت پتنت داشته ایم.

نکومنش افزود: ۵۰ الی ۵۶ دانشجو در مقطع ارشد و ۱۸ دانشجو در مقطع دکتری طی ۶ سال اخیر فارغ التحصیل شده اند.

رئیس پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی با بیان اینکه تاکنون ۲.۵ میلیارد تومان سهم پژوهشگاه در انعقاد قراردادهای صنعتی بوده است، تصریح کرد: طی سالهای اخیر قراردادهای صنعتی رو به افول رفته است. ما باید به سراغ محصولاتی برویم که می دانیم صنعت متقاضی آن است اما از سوی دیگر صنعت نیز متقاضی فناوری های داخلی نیست.

وی تأکید کرد: طبق آسیب شناسی هایی که در خصوص چالش ارتباط با صنعت انجام داده ایم، مشخص می کند که با این استعدادها در پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی، سهم پائینی در میزان انعقاد قراردادهای صنعتی داشته است.

نکومنش با تأکید بر اینکه ما از نظر خروجی دستاوردهای فناورانه وضعیت خوبی داریم، یادآور شد: براساس چرخه TRL یا آمادگی فناوری که در پژوهشگاه ایجاد کرده ایم، توانسته ایم سطح خود را به ۸ برسانیم که این سطح برای پارک های علم و فناوری در نظر گرفته می شود.

رئیس پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی با بیان اینکه در چهار سال اخیر برای ایجاد چرخه TRL تلاش های زیادی شده است، خاطرنشان کرد: سطح آمادگی فناوری یا TRL از یک تا سه به دانشگاه ها از ۴ تا ۷ به تکنولوژی در تحقیقات و ۸ تا ۹ به پارک های علم و فناوری اختصاص دارد.

عدم تمایل صنعت به دریافت خروجی های دانشگاه ها

نکومنش با تأکید بر اینکه صنعت تمایلی به دریافت خروجی دانشگاه ها و پژوهشگاه ها ندارد، خاطرنشان کرد: از این رو تلاش کردیم که این چالش را با ارائه سطح آمادگی فناوری ها در پژوهشگاه جبران کنیم و توانستیم نمونه ای از کاتالیست های پیشرفته قابل رقابت با نمونه خارجی را تولید کنیم.

وی افزود: این کاتالیست ها در فرآیندهای پتروشیمی قابل کاربرد هستند که منجر به کاهش میزان مصرف کاتالیست های موجود کنونی در صنعت پتروشیمی می شوند.

رئیس پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی با بیان اینکه ما موفق شدیم قراردادی با یک شرکت پتروشیمی مبنی بر تولید این کاتالیست ها منعقد کنیم، اظهار داشت: با وجود اینکه ۲۰ هزار تن از این کاتالیست ها را به تولید رسانده ایم، اما این شرکت سطح این محصول را از نظر فناوری رد کرد و حاضر به استفاده از این کاتالیست ها نشد.

به گفته نکومنش البته که ما توانستیم محصولات تولیدی خود را به شرکت های دیگر به فروش برسانیم اما کماکان معتقدیم که صنعت پتروشیمی آماده دریافت دانش فنی در کشور را ندارد.

وی با تأکید بر اینکه صنعت پتروشیمی آماده دریافت دستاوردهای داخلی نیست، گفت: این نمی تواند تجربه خوبی برای کشورمان باشد. زیرا اگر محصولات داخلی مورد توجه این صنعت قرار بگیرد، سرنوشت موسسات تحقیقاتی تغییر خواهد کرد و این موضوع در کشور ما محقق نشد.

رئیس پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی با اشاره به رویکرد دیگر پژوهشگاه برای ارتقای سطح خود تصریح کرد: تصمیم گرفتیم طی فرآیندی تولیدات خود را بر پایه دانش بنیان ارائه کنیم، زیرا کاهش هزینه تولید و بهره مندی از توانمندی فارغ التحصیلان دانشگاهی از مزیت محصولات دانش بنیان است.

وی در ادامه توضیح داد: در همین راستا در صدد آمدیم به سمت تولید محصولات دانش بنیان برویم و امیدوار هستیم تا سال ۱۴۰۴، ۲۰ شرکت زایشی در پژوهشگاه ایجاد کنیم تا این شرکت ها حداقل ۴۰ درصد هزینه پژوهشگاه را تأمین کنند.

نکومنش با اشاره به دستور مقام معظم رهبری برای تحقق اقتصاد مقاومتی گفت: برای این منظور مقام معظم رهبری دستوری به همه وزارتخانه ها ارائه کردند که براساس آن وزارت علوم دستورالعمل های مختلفی در این راستا تدوین کرد.

وی یادآور شد: ما در صدد آمدیم برای برون رفت مشکلاتمان به ارتباطات بین‌المللی دست یابیم که در این راستا قرارداد و تفاهم نامه هایی با کشورهای مختلف ایتالیایی، فرانسوی و غیره منعقد کرده ایم.

رئیس پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ادامه داد: به دنبال همین سیاست ها و دستورالعمل ها در تلاش هستیم تا به اهداف خود برسیم زیرا ما خود را یکی از بازیکنان اصلی در حوزه پژوهشی می دانیم.

نکومنش تأکید کرد: پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی به عنوان هاب بین شرکت ها و موسسات تحقیقاتی بین‌المللی است و تلاش می کنیم که صنایع داخلی با محصولات داخلی به ثمر برسد.

وی افزود: ما در سال گذشته، قراردادی با انجمن پلاستیک و کائوچو فرانسه منعقد کردیم تا به انعقاد دانش فنی منجر شود.

پذیرش دانشجوی خارجی در پژوهشگاه پلیمر

وی پذیرش دانشجوی خارجی را از اهداف پژوهشگاه خواند و گفت: مسیر بین‌المللی شدن پژوهشگاه راه های متنوعی دارد که علاوه بر پروژه های مشترک تحقیقاتی به پذیرش دانشجویان خارجی می پردازد.

رئیس پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ادامه داد: پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی اولین موسسه پژوهشی است که اقدام به پذیرش دانشجوی بورسیه خارجی می کند.

نکومنش خاطرنشان کرد: وزارت علوم در مسیر بین‌المللی اقدام کردن پژوهشگاه، ۴.۲ میلیارد تومان بودجه به پژوهشگاه اختصاص داده اما هنوز این بودجه محقق نشده است.