پاسخ رسانه ها به سوالات قاضی یک پرونده تغییرات آب و هوایی

پاسخ رسانه ها به سوالات قاضی یک پرونده تغییرات آب و هوایی

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از گاردین، یکی از جنجالی ترین این پرونده ها مربوط به دو شرکت بزرگ نفتی جهان است که در سان فرانسیسکو و اوکلند نیز مشغول فع

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از گاردین، یکی از جنجالی ترین این پرونده ها مربوط به دو شرکت بزرگ نفتی جهان است که در سان فرانسیسکو و اوکلند نیز مشغول فعالیت هستند و متهم به این هستند که علیرغم اطلاع از پیامدهای ویرانگر فعالیت های خود بر تشدید تغییرات آب و هوایی زمین آنها را انکار کرده و به اقدامات خود در حوزه اکتشاف و استخراج نفت که به محیط زیست آسیب می زند، ادامه داده اند.

ویلیام آلساپ قاضی رسیدگی کننده به این پرونده که قبلا برای رسیدگی به یک پرونده حوزه فناوری فوت و فن کدنویسی و برنامه نویسی رایانه ای را یادگرفته بود، این بار سوالاتی را در مورد تغییرات آب و هوایی مطرح کرده تا دانش و اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهد.

به دنبال طرح این سوالات برخی رسانه ها به این سوالات پاسخ داده اند که در ادامه برخی از آنها را با هم مرور می کنیم. یکی از سوالات وی در مورد نحوه شکل گیری عصر یخبندان و علت پایان آن و آب شدن یخ هاست. وی همچنین پرسیده که به خاطر پایان عصر یخبندان آب دریاها تا چه حد بالا آمده است.

روزنامه گاردین در پاسخ نوشته آغاز و پایان عصر یخبندان ناشی از تغییرات تدریجی مدار گردش کره زمین به دور خورشید بوده که منجر به تحول در میزان نور خورشید که به نواحی قطبی می تابد، شده است. آخرین عصر یخبندان با ذوب یخ ها در ۱۹ هزار سال قبل به پایان رسید و منجر به بالا آمدن ۱۲۰ متری آب دریاها شد. از آن زمان تا به حال شاهد کاهش شدید یخ های دریایی به علت فعالیت های انسان ها که موجب گرم شدن کره زمین شده بوده ایم.

سوال دیگر این است که چه تفاوت مولکولی بین دی اکسید کربن با اکسیژن و نیتروژن وجود دارد که باعث می شود تنها اولی تشعشعات مادون قرمز را جذب کند؟ در پاسخ علت این امر توانایی مولکول های دی اکسیدکربن برای شکسته کردن تشعشعات خورشیدی و کند کردن آنها در زمان تابش بر روی زمین و بازگشت به فضا دانسته شده است. اما نیتروژن و اکسیژن چنین قابلیتی ندارند و لذا مانند دی اکسید کربن در فرایند تولید گازهای گلخانه ای مشارکت ندارند.

سوال بعدی این بوده که فرایند تبدیل تشعشعات مادون قرمز گرفتار آمده توسط دی اکسید کربن در جو زمین به گرما چیست؟ پاسخ این است که تشعشعات مادون قرمز خورشید بعد از رسیدن به زمین و منعکس شدن از آن با مداخله گازهای گلخانه ای محبوس در جو کره زمین مواجه می شوند که نتیجه آن حبس شدن این گرما در اطراف کره زمین و عدم امکان فرار آن است. کارخانه ها، زمین های کشاورزی و خودروها هر سال ده ها میلیارد تن گاز گلخانه ای تولید می کنند که این امر به افزایش یک درجه سانتیگرادی گرمای زمین در یک قرن اخیر انجامیده است.

سوال دیگر مربوط به تاثیر گرمای تولیدی از سیستم ها و دستگاه های مصرف کننده سوخت های فسیلی و میزان تاثیر آنها بر گرمای جو کره زمین بوده است. در پاسخ تاثیر مخرب این فعالیت ها کمتر از تاثیر ناشی از گازهای گلخانه ای و در حدود یک صدم آنها دانسته شده. البته این تاثیر در شهرهای بزرگ بیشتر است.

در پاسخ به این سوال که منابع اصلی تولید دی اکسید کربن و انباشت آن در جو کره زمین چیست به سوزانده شدن حجم زیادی از نفت، زغال سنگ و گاز برای گرم کردن خانه ها، خودروها و کارخانه ها اشاره شده است. همچنین هشدار داده شده که از بین رفتن سریع جنگل های جهان که میزان آن هر سال به اندازه مساحت کشور نیوزلند است نیز مشکل یادشده را تشدید کرده است.

همچنین منابع اصلی گرمایی که باعث افزایش دمای کره زمین شده اند تصاعد وانتشار گاز دی اکسید کربن و گازهایی مانند متان دانسته شده است. عامل اصلی این مساله هم تشدید فعالیت های مخرب انسانی از اواسط قرن بیستم و روند سریع صنعتی شدن است که مسئول افزایش ۰.۶ تا ۰.۸ سانتیگرادی دمای زمین از اوایل دهه ۵۰ میلادی است.