پرونده ثبت جهانی«دیوار گرگان»تکمیل می‌شود/ثبت«شاهکوه»در دستور کار

پرونده ثبت جهانی«دیوار گرگان»تکمیل می‌شود/ثبت«شاهکوه»در دستور کار

خبرگزاری مهر، گروه استان ها- زهرا بهرامی: ۱۸ آوریل برابر با ۲۹ فروردین به عنوان روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی نامگذاری شده است. شورای بین ‌الملل

خبرگزاری مهر، گروه استان ها- زهرا بهرامی: ۱۸ آوریل برابر با ۲۹ فروردین به عنوان روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی نامگذاری شده است.

شورای بین ‌المللی بناها و محوطه‌ها، معروف به ایکوموس در پیشنهادی که در سال ۱۹۸۲ به یونسکو ارائه داد، ۱۸ آوریل از سوی یونسکو به نام روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی اعلام شد.

این روز به منظور جلب توجه نسبت به آسیب پذیری بناها و بافت های تاریخی نامگذاری شد و فرصتی خاص برای بالا بردن آگاهی عمومی در مورد تنوع میراث جهانی و کوشش‌های مورد نیاز جهت حمایت و حفاظت از این آثار است.

ایکوموس هر سال موضوعی را به این مناسبت اعلام می‌ کند و ارتباط میان این موضوع جهانی و واقعیت‌های محلی و یا ملی این امکان را فراهم می آورد تا اعضای بین ‌المللی و کمیته‌ های ملی ایکوموس با برگزاری فعالیت‌ هایی مانند کنفرانس‌ها، همایش‌ها، گردهمایی‌ها و یا رویدادهای دیگر موجبات بالا بردن آگاهی در مورد این موضوع میراث فرهنگی در میان مردم، صاحبان میراث فرهنگی و یا مقامات دولتی را فراهم آورند.

در واقع این روز انتخاب شد تا یادآور جهانی برای همه بشریت باشد که یادگارهای حضور خود را در طول تاریخ، با نگاهی ژرف اندیش می ‌نگرند و پنجره‌ ای به گنجینه‌ ارزش‌های میراث بشری می ‌گشایند تا مسئولیت سنگین خود را در برابر این میراث‌ها دریابند.

به بهانه این روز با معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان به گفتگو نشستیم و جاوید ایمانیان به تشریح برنامه های امسال پرداخت و به خبرنگار مهر گفت: برنامه های حوزه میراث فرهنگی در چند بخش امسال دنبال می شود.

وی با یادآوری این که گلستان هشت موزه دارد، افزود: پس از آنکه در سال گذشته موزه باستان شناسی گرگان مرمت، بازسازی و تجهیز شد امسال تجهیز موزه های آزادشهر، علی آبادکتول، موزه مردم شناسی گمیشان، کاخ موزه گرگان و موزه صنایع دستی استان در خانه تاریخی امیرلطیفی در دستور کار قرار دارد.

بدون پژوهش و مطالعه، مداخله در مرمت یک اثر تاریخی خطرناک است و نباید انجام شود اما اعتبارات این حوزه در استان بسیار کم استمعاون میراث فرهنگی گلستان با بیان این که در حوزه مرمت و حفاظت روی چند موضوع متمرکز می شویم، گفت: مرمت و حفاظت از تک بناهای ارزشمند تاریخی در سطح استان و مرمت خانه های تاریخی بافت گرگان در دستور کار قرار دارد.

وی با تاکید بر این که در گام نخست باید مطالعه لایه های تاریخی و ضوابط خاص بافت های تاریخی انجام شود، از انجام مطالعات و مستندنگاری دقیق و تدوین شرح خدمات منسجم در قالب طرح مطالعه بافت تاریخی گرگان خبر داد.

ایمانیان با بیان این که به جز بافت و خانه های تاریخی در گرگان، ابنیه های ارزشمند دیگری هم در سایر شهرهای استان داریم، ادامه داد: تهیه طرح مرمت خانه های تاریخی استان در دستور کار قرار دارد و طبیعی است که بسیاری از این بناهای تاریخی در استان هم به مطالعه و هم اجرای طرح مرمت نیاز دارند.

تکمیل مرمت خانه روشنی و خوزینی در دستور کار

وی با بیان این که در شهر گمیشان هم تک بناهای ارزشمند و تاریخی بسیاری داریم که حدود ۳۰ تا از این بناها قابلیت ثبت ملی دارند، اضافه کرد: تکمیل مرمت خانه خوزینی ها و روشنی در گمیشان در سالجاری در دستور کار قرار دارد.

وی از ادامه اجرای طرح مرمت، حفاظت، ساماندهی و محوطه سازی برج قابوس با همکاری پایگاه جهانی این برج که در سال گذشته آغاز شده، خبر داد و تصریح کرد: با اعتبارات ملی و استانی امسال رطوبت زدایی، محیط سازی و محوطه سازی بافت پیرامون و خود محوطه برج، تکمیل نورپردازی و مطالعه و اجرای رفع خطر گُلسنگ ها که در بنا وجود دارد، انجام می شود.

ایمانیان همچنین به دیگر برنامه های حوزه میراث فرهنگی استان اشاره و بیان کرد: امسال ادامه مرمت و ساماندهی امازاده روشن آباد و میل رادکان و محوطه سازی پل آق قلا که سال گذشته مرمت شد، انجام می شود.

وی از تخصیص اعتبار به بافت تاریخی روستاهای ساسنگ مینودشت و فارسیان آزادشهر خبر داد و گفت: پرونده ثبت ملی بافت روستای شاهکوه تکمیل شده و امسال تک بناهای تاریخی این روستا اعتبار دریافت می کنند.

وی با یادآوری این که از اعتبارات مشارکتی برای مرمت به چند خانه روستایی و تک بنای تاریخی در بافت گرگان اعتبار تخصیص می یابد، بدون اشاره به رقم اختصاصی به بناها و ابنیه های تاریخی استان، اظهار کرد: اعتبار مرمت نسبت به بناهای تاریخی استان اعتبار قابل توجهی نیست اما نسبت به تخصیصی سال گذشته بهتر است.

معاون میراث فرهنگی گلستان با تاکید بر این که پژوهش و مطالعه جزو بخش های مهمی است که باید بر روی آن متمرکز شویم، متذکر شد: بدون پژوهش و مطالعه، مداخله در مرمت یک اثر تاریخی خطرناک است و نباید انجام شود اما اعتبارات این حوزه در استان بسیار کم است.

پرونده ثبت جهانی دیوار دفاعی گرگان تکمیل می شود

وی با تاکید بر این که قبل از هرگونه مرمت، حفاظت و ساماندهی بناها و بافت های تاریخی باید مطالعات انجام شود، از انجام مطالعات ساماندهی دیوار تاریخی گرگان خبر داد و بیان کرد: دیوار گرگان یکی از نامزدهای ثبت جهانی است و امیدواریم امسال بتوانیم با اعتبارات ملی و استانی کار پژوهش و مطالعات این اثر را به پایان برسانیم.

امسال کار مطالعاتی برای داشتن حریم حفاظتی بافت تاریخی گرگان انجام می شود تا بر اساس آن، ضوابط حفاظتی داده شود تا بتوانیم بر اساس آن کار کنیموی به اشاره به انجام کاوش در شهر تاریخی جرجان در سال گذشته ادامه داد: اگر اعتبارات استانی تخصیص یابد تلاش داریم مطالعات و کاوش های باستان شناسی شهر تاریخی جرجان را به پایان برسانیم.

ایمانیان به اشاره به این که بسیاری از تپه ها تاریخی استان ساماندهی و تعیین حریم نشده اند، متذکر شد: اگر این تپه های تاریخی تعیین حریم نشوند و ضوابط خاص نداشته باشندممکن است هرگونه مداخله ای در آن ها اتفاق بیفتد همانطور که در سال های گذشته شاهد ساخت و ساز و باغبانی و همچنین کشاورزی در کنار تپه های تاریخی استان بودیم.

حریم حفاظتی بافت تاریخی گرگان تدوین می شود

وی با تاکید بر این که تعیین حریم یکسری از بافت ها و بناهای تاریخی استان ضرورت دارد و باید امسال انجام شود، گفت: امسال کار مطالعاتی و پژوهشی برای داشتن حریم حفاظتی بافت تاریخی گرگان انجام می شود تا بر اساس آن حریم، ضوابط حفاظتی داده شود تا بتوانیم بر اساس این ضوابط کار کنیم.

وی با بیان این که بر اساس ضوابط حفاظتی می توانیم ساخت و سازها را در بافت تاریخی گرگان کنترل کرده و ضوابطی در سیما و منظر شهری ایجاد کنیم و در ضوابزط ارتفاعی برنامه کنترلی داشته باشیم، تصریح کرد: امسال تدوین حریم حفاظتی بافت تاریخی گرگان تکمیل می شود و امیدواریم بتوانیم مصوبه آن را از میراث فرهنگی کشور بگیریم.

معاون میراث فرهنگی کشور همچنین به برنامه های روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی در استان اشاره و بیان کرد: صبح پنج شنبه بزرگداشت این روز در محله سرچشمه در بافت تاریخی گرگان در مدرسه تاریخی تقوی برگزار می شود.

وی با یادآوری این که شعار امسال این روز «سال بین المللی میراث برای نسل ها» است، گفت: امسال تلاش داریم برای معرفی میراث فرهنگی استان کار آموزش و فرهنگسازی را از مدارس آغاز کنیم و با برگزاری تورهای بازدید از موزه ها، اماکن و بافت های تاریخی استان تلاش کنیم شکاف بین نسلی که ممکن است وجود داشته باشد را کاهش داده و میراث فرهنگی استان که شامل آداب، رسوم، معماری، شهرسازی و ... است را بیش از پیش بشناسانیم.