سایه سنگین بی ثباتی و ناامنی برسر تولید نفت لیبی

سایه سنگین بی ثباتی و ناامنی برسر تولید نفت لیبی

جهان > آفریقا - همشهری آنلاین:اقتصاد لیبی وابسته به نفت است و بیش از ۹۰ درصد صادرات این کشور را این فرآورده تشکیل می دهد، اما بی ثبات
جهان > آفریقا - همشهری آنلاین:
اقتصاد لیبی وابسته به نفت است و بیش از ۹۰ درصد صادرات این کشور را این فرآورده تشکیل می دهد، اما بی ثباتی و درگیری ها، باعث شده تولید آن در این کشور به صورت چشمگیری کاهش یابد.

به گزارش ایرنا، لیبی بیشترین ذخایر ثبت شده نفت را در قاره آفریقا دارد و نهمین کشور دارای بیشترین ذخایر در جهان است . بر اساس برآوردهای سال 2010میلادی ، این کشور بیش از 46.6 میلیارد بشکه نفت دارد که با توجه به تولید روزانه یک میلیون و 650 هزار بشکه در روز در آن زمان، لیبی به مدت 77 سال یعنی تا سال 2087 نفت دارد.

تولید نفت لیبی بسیار کم هزینه است و از سوی دیگر نزدیک به بازارهای اروپا قرار دارد و بیش از 85 درصد نفت این کشور به این قاره صادر می شود، اما درگیری ها و بی ثباتی تاثیر زیادی در تولید نفت و درآمدهای این کشور بر جا گذاشته، به گونه ای که 'الصدیق الکبیر' رئیس بانک مرکزی لیبی چند هفته پیش گفت، بسته شدن بندرها و همچنین توقف تولید و صادرات نفت، 160 میلیارد دلار به اقتصاد لیبی زیان رسانده است.

بر اساس اعلام مرکز آمار لیبی، درآمدهای نفتی این کشور در سال 2016 میلادی ، 4.8 میلیارد دلار بود و این رقم هرچند در سال 2017 سه برابر شد اما همچنان با درآمدهای نفتی این کشور پیش از سال 2011 میلادی فاصله زیادی دارد.

در سال 2017 لیبی روزانه یک میلیون و 600 هزار بشکه نفت تولید می کرد. در آن زمان قیمت نفت بسیار بالاتر از اکنون بود. در این سال درآمد لیبی از فروش نفت سالانه 50 میلیارد دلار برآورد شده بود.
بانک مرکزی لیبی اعلام کرده که متوسط تولید نفت لیبی در سال 2017 حدود یک میلیون بشکه در روز بود . خبرگزاری 'رویترز' اواخر فروردین به نقل از یک منبع لیبیایی نوشت، لیبی اکنون روزانه یک میلیون و 50 هزار بشکه نفت تولید می کند و این در حالی است که تولید نفت این کشور در سال های 2014 تا 2016 به دلیل درگیری ها به ویژه در میادین نفتی و پالایشگاه ها، به کمتر از 500 هزار بشکه رسید.

تاسیسات نفتی و لوله های آن همواره یکی از آسان ترین اهداف برای گروه های مسلح بوده و این تاسیسات بارها هدف حملات آن ها قرار گرفته اند. پایگاه لیبیایی 'الایام'، اوایل اردیبهشت به نقل از یک منبع آگاه در شرکت نفتی 'الواحه' نوشت، یک گروه تروریستی به لوله های انتقال نفت این شرکت که به بندر 'السدره' می رسد، حمله کرد و بر اثر این حمله، خطوط لوله در نزدیکی 'مراده' آتش گرفت که این خود می تواند باعث کاهش تولید نفت لیبی به میزان 70 تا 100هزار بشکه در روز شود.

این خط لوله انتقال نفت در ماه دسامبر گذشته نیز هدف حمله گروه های تروریستی قرار گرفته بود و بر اثر آن تولید نفت لیبی بین 70 تا 100هزار بشکه در روز کاهش یافته بود .

سریال اثر گذاری درگیری ها ، بی ثباتی امنیتی و هرج و مرج بر تولید نفت لیبی همچنان ادامه دارد و در آخرین مورد ، دیروز (دوشنبه) شماری از جوانان بیکار تهدید کردند اگر دولت به خواسته هایشان توجه نکند، شرایط زندگیشان را بهبود نبخشد و به بخش بهداشت و راه های این منطقه و همچنین دیگر خدمات به شهروندان رسیدگی نکند، میدان های نفتی در شهرک مراده را می بندند، همان محلی که طی یک سال گذشته دوبار هدف حملات گروه های مسلح قرار گرفته و تولید نفت در آن متوقف شده بود.

اقتصاد لیبی تک محصولی و کاملا وابسته به نفت است . نابسامانی شرایط امنیتی در این کشور بر تولید نفت و درآمدهای دولتی تاثیر منفی به جا می گذارد و در نتیجه شرایط مردم روز به روز بدتر می شود و به همین دلیل تا شرایط امنیتی لیبی بهبود نیابد و درگیری ها به پایان نرسد، اقتصاد این کشور هم روی خوش نمی بیند.

لیبی از زمان سقوط 'معمر القذافی' در سال 2011 دستخوش جنگ و ناآرامی است. این هرج و مرج باعث تقویت گروه های تندرو و تروریستی در این کشور شده و 'داعش' نیز با شکست های پیاپی در عراق و سوریه سعی در تقویت جایگاه خود در این کشور دارد.

اکنون دو دولت در لیبی وجود دارد: دولت 'وفاق ملی' به ریاست 'فایز السراج' در طرابلس که مورد حمایت جامعه جهانی است و دیگری دولت 'طبرق' در شرق لیبی(دولت موقت) به ریاست 'عبدالله الثنی' . ژنرال 'خلیفه حفتر' فرمانده ارتش این کشور نیز شخصیتی قدرتمند و مورد تایید پارلمان لیبی است.